Hoe bouw ik mijn droomteam? How to hire and fire.

Een droom die je in je eentje kunt realiseren is geen echte droom. Daarom is het bouwen van een droomteam de belangrijkste opgave van een ondernemer. De juiste medewerkers op de juiste manier inzetten en vervolgens motiveren is essentieel op weg naar het bereiken van je ondernemersdroom. In de praktijk blijkt dat personeel òf de molensteen om je onderneming wordt òf de boost naar vrijheid en succes. De juiste inzichten zijn hierbij van cruciaal belang. Vooral in het MKB, waar veel op intuïtie en gevoel wordt besloten, kan met een beetje raad en overleg veel ellende worden voorkomen. DBB helpt je graag bij het bouwen en houden van je droomteam.

Zeven cruciale fouten

We krijgen enthousiaste reacties op de whitepaper “Hoe voorkom je personeelsgezeur?” over zeven cruciale fouten die in het MKB veel gemaakt worden. In de ruim 20 jaar dat we ondernemers begeleiden hebben we deze fouten vaak geconstateerd, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we ook onze eigen HR-vingers hebben gebrand aan deze missers.

De juiste volgorde

Vandaag staan we stil bij hoe je wel op de juiste manier je juiste persoon op de juiste plek krijgt. Als je deze stappen niet volgt, zou je eigenlijk de achtste fout in personeelszaken te pakken hebben.

Het draait om het volgende: vaak is het zo dat een goede vent of een geweldige meid in de organisatie wordt aangenomen, ook al past het profiel van de kandidaat niet helemaal of helemaal niet bij de vacature. Vanwege het netwerk dat ze meebrengen, vanwege de expertise die ze inbrengen, vanwege de relatie die je al jaren hebt, of een andere zeer goede zwaarwegende reden, overtuig je jezelf dat dit een unieke kans is. Zo bouw je geen organisatie met medewerkers, maar bouw je een organisatie om medewerkers heen. Een gezonde organisatie vindt hierin de juiste balans. Je gaat wel op zoek naar hoe een werknemer het beste kan functioneren. Om medewerkers in hun kracht te zien komen pas je processen aan, maar geen organisatiestructuur.

Eilandjes en koninkrijkjes

Vaak is er van balans geen sprake en komt deze “unieke, super capabele persoon” de organisatie in en moet de organisatie volledig gevormd worden rondom deze persoon. Ik heb zelfs meegemaakt dat een hele nieuwe divisie rondom nieuwe medewerkers wordt gebouwd. In uitzonderlijke gevallen kan dit goed uitpakken, maar wijsheid leert ons dat niemand moet gaan zinspelen op een toevalstreffer. Als je niet van plan was om deze divisie te beginnen, moet je dat ook niet doen omdat je toevallig zo’n goede kandidaat hebt. Ook loert het gevaar dat deze persoon een eigen koninkrijkje binnen jouw onderneming bouwt, omdat hij immers de expert is. Jij geeft zo de regie uit handen op een tijd en manier die niet gezond is.

Functieprofiel

Wie strategisch onderneemt stelt eerst in alle rust een uitgebreid profiel op van de gewenste kandidaat. Aan de hand van dit profiel ga je op zoek. Ook bij personeel is een gouden regel: “Wie zoekt zal vinden”. Wees niet te snel tevreden, zorg dat je vergelijkingsmateriaal hebt, ga geen compromis aan. Ons gezegde gaat zeker bij personeel aannemen op: als het het niet helemaal is, is het het helemaal niet.

Meer weten?

Hoe stel je nu een profiel op, op welke aspecten moet je letten, hoe zorg je er voor dat je niet te hoge eisen stelt vanuit angst om de verkeerde persoon aan te nemen? Dit zijn goede vragen, die ook zeker aan de orde komen tijdens een van de Business Boost Clinics. Wij helpen je graag verder op dit gebied. Onze experts en ervaringsdeskundigen staan klaar om jou te helpen je droomteam te bouwen! Download nu ook de whitepaper over het voorkomen van de 7 grootste fouten op personeelsgebied.

Ik wil meer informatie over de Boost Clinics Klik hier voor de financiële fitheidstest