Weet jij wat de ‘nieuwe economie’ nu precies inhoudt?

De nieuwe economie draait niet om slimme technische vernieuwingen of innovatie van business en verdienmodellen. De nieuwe economie staat ook los van automatisering of veranderingen die ingegeven worden door de veranderende maatschappij. De nieuwe economie draait eigenlijk helemaal niet om iets nieuws, maar om iets ouds. Veel mensen geven een invulling aan het begrip nieuwe economie zonder te doorgronden wat dit in de kern inhoudt.

Vijf drijfveren
De nieuwe economie gaat om het loskomen van het economische systeem dat ons in de grip houdt. In dit systeem werken we (te) hard voor ons geld en vervullen we taken en posities die niet bij ons passen. We zijn niet bezig met wie we zijn, maar met wat we kunnen en bezitten. Hebzucht, zelfzucht, status, productie en zekerheid zijn drijfveren van de oude economie. Authenticiteit, vertrouwen, zelfontplooiing, creativiteit en vrijheid zijn drijfveren van de nieuwe economie. Alle veranderingen in arbeidsverhoudingen, verdienmodellen en business modellen kunnen getoetst worden aan deze drijfveren om vast te stellen of we praten over de echte nieuwe economie.

Nieuw raamwerk
Nieuwe ideeën zijn niet de kern van de nieuwe economie. Het gaat om een heel nieuw raamwerk en het loslaten van oude structuren en systemen. Nieuwe ideeën zijn daar dan het logische gevolg van. Een werknemer die werkt voor zijn brood in een functie die vaardigheden van hem vraagt die hem zijn aangeleerd op school, zal niet bezig zijn met zelfontplooiing en creativiteit. Een ondernemer die op zoek is naar zijn unieke onderscheidende waarde om daarmee markt te veroveren is dat wel. De uitdaging is nu om, van kleine zelfstandigen tot grote multinationals, een cultuur te creëren die nieuwe economische drijfveren ruimte biedt en oude economische drijfveren inperkt.

Tijdperk
Veel economen en filosofen proberen aan te geven in welk tijdperk wij nu binnengaan. Na het agrarische tijdperk, volgde het industriële tijdperk en leefden we de afgelopen decennia in het informatie tijdperk. Sommige kondigden aan dat we nu in het tijdperk van wijsheid zijn binnen gegaan en weer anderen kondigden het innovatie tijdperk aan. Om de nieuwe economie binnen te gaan is echter iets veel ingrijpenders nodig dan wijsheid en/of innovatie. Op mondiaal, landelijk, bedrijfs- en individueel niveau is namelijk een complete transformatie nodig. Daarom noemen we het tijdperk dat voor ons ligt, van de nieuwe economie, het transformatie tijdperk.

Semco
Waar veranderingen gericht zijn op ingrijpen van buitenaf, is transformatie gericht op vernieuwing van binnen uit. Nieuwe economie principes kunnen niet gekopieerd worden, maar moeten authentiek zijn en daarom ontstaan vanuit de individu of de organisatie zelf. Het kopiëren van enkele elementen van de Semco stijl heeft niets met transformatie te maken en dus ook niet met nieuwe economie.

Kern
Een nieuwe economie consultant kan geen nieuwe economie ideeën aanreiken, maar slechts de organisatie inspireren om terug naar de authentieke kern te gaan en te ontdekken welke elementen in de organisatie een eigen leven zijn gaan leiden. Het ontmantelen van beperkende tradities en controlerende systemen is veeleer de eerste taak van een organisatie die de transformatie naar een nieuwe economie wil ondergaan.

Dutch Business Boosters is specialist in nieuwe economie transformaties. In al onze uitingen en diensten zijn deze principes geïntegreerd. Je bent van harte welkom om ons te volgen en zo meer te gaan pakken van wat de kracht van de nieuwe economie voor jou betekent.

Ik wil hier meer over weten!